Prinsesstårta med jordgubbs- och rabarberkompott och vaniljkräm



Vi skulle egentligen ha åkt ner till Småland i påsk men pga sjukdom har vi blivit kvar hemma. Fira måste vi ju ändå så jag och lillasyster bestämde oss för att göra en tårta. Det är inte så ofta jag gör tårta annars eftersom flera av familjemedlemmarna vill ha köpetårta eller något mindre tårt-traditionellt (som pannkakstårta eller citronpaj).

Jag brukar faktiskt oftast fuska med köpebotten men i senaste ICA Buffé (nr 4) fanns
ett test av recept och då måste jag ju prova den som blev bäst. Resultatet blev definitivt snyggare än en köpebotten och man slipper den där lilla bismaken som jag faktiskt tycker känns i den köpta. 

Ingredienser:
ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver 
ev rivet skal av en halv citron och en halv apelsin (för prinsesstårtan nedan)
smör och mjöl till formen 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och mjöla en 24 cm form (löstagbar kant).
  • Vispa ägg och socker rikigt pösigt med elvisp i ca 3 minuter.
  • Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
  • Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Jag älskar en bra prinsesstårta så det här receptet med jordgubbs- och rabarberkompott, vaniljkräm och jordgubbar på toppen var helt i min smak. Inte lika tjusig på bilden i tidningen (sa jag att jag inte gjorde tårtor så ofta?) och jag kunde inte få tag på vit marsipan. Jag lyckas aldrig få till den helt slät och de tjusiga flikarna på toppen fastnade det förstås grädde och smulor på!



Kommentarer

Populära inlägg