Amerikansk citronmarängpaj


Det här är ett recept från min gamla Rutiga kokboken från 80-talet. Det blir väldigt tydligt hur smaken och matmodet har ändrats när man bläddrar i den men det här receptet funkar fortfarande. Nästa gång jag gör den kan jag tänka mig att dubbla mängden maräng så det blir ett härligt tjockt lager. 

6 portioner (8 i receptet men det är snålt)

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
4 dl vatten
2 dl socker
1 1/4 dl maizena
1-2 citroner (saft och skal)
4 äggulor
1 msk smör

Maräng:
4 äggvitor
1 1/2 dl socker.

Gör pajdegen. Kavla eller kläm ut i pajform ca 25 cm i diameter.
Grädda på nedre falsen i 225 grader i 15 minuter. Låt svalna.
Blanda vatten, socker, maizena och pressad citron i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna. Låt få ett uppkok. Tillsätt rivet citronskal och smör.
Låt svalna. Häll fyllningen i pajskalet.
Vispa äggvitorna med sockret till hårt skum. Bred över citronkrämen.
Sätt in pajen i 150 grader ca 8 minuter för att få färg.
Servera pajen kall.

Kommentarer

Populära inlägg