Valborgsmiddag
Ännu fler recept från min favorittidning Elle Mat & Vin. Mellanösterninspirerat lamm med tillbehör den här gången.
Alla recept nedan för 6 personer.
Haricots verts med pinjenötter och schalottenlök
20+50 gr smör
1 schalottenlök finhackad
25 gr pinjenötter
400 gr gröna bönor
1 msk citronjuice
Stek löken och pinjenötterna med smöret så löken blir mjuk och nötterna får lite färg.
Koka bönorna i 2 minuter. Blanda ner i smörblandningen. Smaksätt med citron och salt.
Lönnsiraps- och dukkahrostad sötpotatis
1 1/2 kg skalad och klyftad sötpotatis
olivolja
2 msk lönnsirap
Dukkah:
25 gr hasselnötter
1/2 msk korianderfrön
1 msk spiskumminfrön
1/2 msk svartpepparkorn
1/2 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad mynta
1/2 msk flingsalt
Torrstek nötter och frön tills de börjar dofta. Mixa eller mortla. Blanda i mynta och flingsalt.
Värm ugnen till 225 grader.
Häll olja över sötpotatisen och lägg den på en plåt. Strö över 1 msk dukkah.
Ugnsrosta i 30-40 minuter.
Ringla över lönnsirap 5 minuter innan de tas ur ugnen.
Mellanösternkryddad lammstek
2 kg lammstek
2 msk spiskumminfrön
2 msk fänkålsfrön
1 msk rökt paprikapulver
3 msk olivolja
2 msk citronjuice
salt och peppar
Fläk ut lammsteken och snitta i de tjockaste delarna så att marinaden kan tränga in.
Blanda alla ingredienser med ordentligt med salt och peppar och häll över köttet i en form eller plastpåse. Knåda in marinaden i köttet.
Låt stå i kylen minst en timme men gärna över natten.
Kör i ugnen med ugnstermometer på 200 grader till 60-63 grader för rosa lammkött.
Låt köttet vila.
Saffrans- och dillrisoni
50+10 gr smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 liten gul schalottenlök (halverad och skivad)
salt
350 gr risoni
1 stor nypa saffran
9-10 dl kycklingbuljong
1 liten knippa dill
Smält 50 gr smör i en traktörpanna. Stek lök och vitlök med salt tills löken är mjuk.
Rör i risoni och saffran och stek någon minut.
Häll i buljongen och låt puttra i 10 minuter tills pastan är al dente.
Tillsätt mer buljong om det behövs.
Blanda i dill och smör.
Servera genast.
Kommentarer
Skicka en kommentar