Kreolskans gryta



Det här är en gammal klassiker från 70- eller 80-talet men den duger fortfarande. Vad som är så kreolskt med den vet jag inte, antagligen är det choritzon som ansågs exotisk. Grytan är i alla fall väldigt god och enkel att göra, mest en massa burkar som ska ösas i, och blir bara bättre om den görs i förväg. Alla recept jag sett innehåller färsk paprika men jag brukar använda paprikasallad som  är inlagd strimlad paprika.

För 6 personer

900 gr fläskfilé
2-4 kabanosser (den tunna varianten som brukar finnas bland ölkorven)
1 burk paprikasallad (eller två strimlade färska paprikor)
1 liten burk syltlök
1 liten burk cornichons
1-2 dl svarta oliver
1 vitlöksklyfta
1 tsk mejram
smör
salt, svartpeppar
5 dl grädde

Skär kött och korv i skivor.

Sila av burkarna (paprika, syltlök, cornichons, oliver).

Fräs korven och ta upp den. Bryn fläskfiléskivorna snabbt så de får färg.

Salta, peppra och pressa över vitlök. Krydda med mejram (går att utesluta).

Blanda ner korv, paprika, syltlök, cornichons och oliver. Häll på grädden.

Låt puttra 5 minuter.

Servera med pressad potatis och en sallad. Ris eller kokt potatis funkar också.

Kommentarer

Populära inlägg